+30 694 82 37 977 contact@ecoblueberries.com

Τα αμύγδαλα, ένας εκ των πιο δημοφιλών και αγαπημένων ξηρών καρπών, είναι γνωστό πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας με ποικίλους τρόπους. Βοηθούν στην διαχείριση του βάρους μας, λειτουργούν προληπτικά και προστατευτικά για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από τις θερμίδες και τα λιπαρά που έχουν τα αμύγδαλα, καθώς κάθε μερίδα, περίπου 30 γραμ., περιέχει 16 γραμ. λίπους και 173 kcal. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που επιλέγουν να αποφύγουν αυτόν τον ξηρό καρπό σκεπτόμενοι τις πιθανές αυξομειώσεις στο βάρος τους. Στην πραγματικότητα όμως, έρευνα που έγινε στο King’s College London αποκάλυψε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα λιπαρά των αμυγδάλων και ως εκτούτου απορροφά το 10 με 15% αυτών των θερμίδων μόνο, καθιστώντας την όποια ανησυχία αβάσιμη.

Σε γενικές γραμμές δεν θα ήταν άτοπο να υποστηρίξουμε ότι τα αμύγδαλα πρέπει να ενταχθούν στην διατροφή των ανθρώπων. Για του λόγου το αληθές ακολουθούν 8 λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα αμύγδαλα ως το ιδανικό snack:

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μία μερίδα αμυγδάλων περίπου 30 γραμ. είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει 6 γραμ. φυτικής πρωτεΐνης, 4 γραμ. ινών, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε και πολλά από τα απαραίτητα σε καθημερινή βάση μέταλλα για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, σε 30 γραμ. αμυγδάλου βρίσκεται το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου, το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ψευδαργύρου, το 25% της πρόσληψης βιταμίνης Β2 και το 7% της βιταμίνης Β3, καθώς περίπου και 5% των ημερήσιων αναγκών για κάλιο. Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό συστατικό είναι το φυτικό οξύ, ένα εξαιρετικά σημαντικό αντιοξειδωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο ρυθμίζει την απορρόφηση μετάλλων στον οργανισμό όπως ο σίδηρος, ψευδάργυρος και το ασβέστιο.

2. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

Τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης μία πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως είναι η βιταμίνη Έψιλον, η οποία ως γνωστόν προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτού του τύπου το στρες είναι γνωστό, ότι επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Μια μερίδα 30 γραμ. από αμύγδαλα παρέχει στον άνθρωπο σχεδόν την μισή ποσότητά της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε. Σημαντική σημείωση την οποία δεν πρέπει να αμελούμε είναι ότι μεγάλο μέρος της αντιοξειδωτικής ιδιότητας των αμυγδάλων βρίσκεται στην φλούδα τους, γι’ αυτό και προτείνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση των καθαρισμένων αμυγδάλων. Τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμα είτε με τη φλούδα τους είτε χωρίς, ωστόσο για να αποκομίσει κάνεις τα μέγιστα οφέλη καλό θα είναι να τα καταναλώνουμε τη φλούδα.

3. Υγιεινά λιπαρά 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω τα μύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει καθώς αποτελούνται κυρίως από μόνο-ακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, λιπαρά δηλαδή τα οποία έχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον περιλαμβάνουν μία ουσία, το λινελαϊκό οξύ, που συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

4. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα μύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συγκεκριμένα σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες διασπώνται σε μια ουσία που μοιάζει με τζελ στο παχύ έντερο και επιβραδύνει την πέψη, ενώ οι αδιάλυτες παραμένουν άθικτες και βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, βοηθώντας να μαλακώσει το επίστεγο. Αυτό συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου καθώς και στην παραγωγή αποβλήτων από τον ανθρώπινο οργανισμό πιο μαλακών, που βοηθούν συνολικά το πεπτικό σύστημα, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

5. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Aston αρκεί η κατανάλωση 50 γραμ. σε ημερήσια βάση για να βελτιωθεί η ροή του αίματος, να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να αυξηθεί η κυκλοφορία αντιοξειδωτικών στο αίμα μας, καταστάσεις που συμβάλλουν συνολικά στην μείωση τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και στην ταυτόχρονη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων σε καλή κατάσταση.

6. Υποστηρίζουν την πεπτική υγεία 

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ βασικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα στην πέψη, την ανοσία, το δέρμα, τον ύπνο και την διάθεση. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να τροφοδοτούμε τα βακτήρια του εντέρου με την σωστή τροφή ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την αύξηση τους. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι με τα προβιοτικά που περιέχονται στα αμύγδαλα, που βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.

7. Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα 

Τα αμύγδαλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνουν αργά το σάκχαρο στο αίμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει διπλό όφελος, αφού βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και μας κρατά χορτασμένους για περισσότερη ώρα.

8. Πιο υγιεινή διατροφή 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κατανάλωναν αμύγδαλα στην διατροφή τους ήταν πιο δεκτικά στο να καταναλώσουν και περισσότερες τροφές που περιείχαν πρωτεΐνες, θαλασσινά, φυτικές πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα αλλά και λιγότερες κενές θερμίδες καθώς και λιγότερο αλάτι.

Προμηθευτείτε ελληνικά αμύγδαλα δικής μας παραγωγής εδώ

0
To καλάθι σας
  • No products in the cart.