+30 694 82 37 977 contact@ecoblueberries.com

Πώς να φτιάξετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλέον μια αρκετά δημοφιλής επιλογή για πολλούς καταναλωτές, η οποία   αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους δεν θέλουν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Και ενώ το αποκαλούμε γάλα, στην πραγματικότητα, είναι ένα εναλλακτικό προϊόν χωρίς λακτόζη και σόγια. Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά γάλατα αμυγδάλου πλέον, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συναντήσει κανείς και σοκολατούχα γάλατα αμυγδάλου, καθώς οι εμπορικοί κατασκευαστές προσπαθούν να τα κάνουν ακόμα πιο δελεαστικά για το ευρύ κοινό, ενώ προσθέτουν και πολλές βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. 

Τα οφέλη από την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά, όπως, η συμβολή του στην διαχείριση του βάρους καθώς θερμιδικά είναι φτωχότερο από το αγελαδινό, η διατήρηση της υγιούς κατάστασης της καρδιάς των καταναλωτών αφού δεν έχει χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά, αλλά και των οστών, στην διατήρηση λαμπερού δέρματος λόγω της συγκέντρωσης του σε βιταμίνη Ε, στην συμβολή στη μυϊκή δύναμη και την υγεία του σώματος, αλλά και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

Ένα από τα πιο βασικά θετικά στοιχεία του γάλακτος αμυγδάλου όμως είναι ότι είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε στο σπίτι μόνοι μας. 

Για την προετοιμασία του θα χρειαστούμε:

  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα, ωμά με την φλούδα τους 
  • 750 γραμμάρια νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού 
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικό)
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι (προαιρετικό)

 Εκτέλεση:

Σε ένα βαζάκι των 500 ml βάζουμε τα μύγδαλα, 250 ML νερό, αλάτι και λεμόνι και κλείνουμε πολύ καλά. Ανακινούμε δύο με τρεις φορές το μείγμα για να ανακατευτούν τα υλικά και το τοποθετούμε στο ψυγείο όπου το αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια, βγάζουμε από το ψυγείο το βαζάκι μας και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα μύγδαλα που είχαμε χρησιμοποιήσει με άφθονο νερό. Έπειτα, τα βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι (εφόσον επιθυμούμε να δώσουμε μία πιο γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση στο γάλα που θα φτιάξουμε) και χτυπάμε για δύο με 3 λεπτά. Παίρνουμε το μίγμα που έχουμε δημιουργήσει μόλις στο μπλέντερ και επανερχόμαστε στο μπολ που είχαμε χρησιμοποιήσει στην αρχή, πάνω από το οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι, το οποίο έχουμε φροντίσει να καλύψουμε με μία υφασμάτινη πετσέτα (όχι πολύ χοντρή ώστε να μπορέσει το υγρό να περάσει μέσα από τις ίνες της). Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα στο σουρωτήρι και πιέζουμε πολύ δυνατά για να κρατήσουμε στο Μπολ μόνο το γάλα που θα βγει από το μείγμα που φτιάξαμε. Αυτό με την πετσέτα το κάνουμε γιατί θέλουμε το μείγμα το οποίο θα παράξουμε, το γάλα μας δηλαδή, να μην έχει κομματάκια αμυγδάλου μέσα, αλλά αντίθετα να είναι λείο. Εάν κάποιος επιθυμεί να αφήσει τα κόμματα και των αμυγδάλων στο γάλα του μπορεί να το πράξει. Αφού ολοκληρωθούν τα προηγούμενα βήματα, αδειάζουμε το γάλα μας σε ένα μπουκάλι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, όπου και το διατηρούμε για δύο με τρεις ημέρες. Επειδή το έχουμε φτιάξει εμείς και δεν έχει συντηρητικά, καλό είναι να καταναλωθεί άμεσα. 

Βασικό σημείο είναι η προετοιμασία των αμυγδάλων με την διαδικασία του μουδιάσματος που αναφέρθηκε στην αρχή της συνταγής. Τα αμύγδαλα είναι απαραίτητο να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες καθώς οι σπόροι τους περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας και τη διατροφή μας. Μουλιάζοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απομακρύνουμε τις ουσίες αυτές από τους πόρους. Ιδανικά, το νερό στο οποίο θα μουλιάσουμε τα αμύγδαλα θα πρέπει να είναι ζεστό, όξινο και λίγο αλμυρό. Γι’ αυτό το λόγο προσθέτουμε στο νερό στο οποίο θα μουλιάσουμε τα αμύγδαλα, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Η γεύση των αμυγδάλων δεν θα επηρεαστεί από την μικρή ποσότητα αλατιού και λεμονιού.

Το γάλα που προκύπτει είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη και λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα και γενικά θερμίδες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

 

Προμηθευτείτε ωμά αμύγδαλα δικής μας παραγωγής εδώ

0
To καλάθι σας
  • No products in the cart.