+30 694 82 37 977 contact@ecoblueberries.com

Αρώνια: ένας μικροσκοπικός θησαυρός  

Η Αρώνια ( Aronia Melanocarpa) είναι μικρά, σκουρόχρωμα μούρα που έχουν κερδίσει ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα στους οπαδούς του healthy lifestyle. Κοινό και επιστήμονες την έχουν εντάξει στην κατηγορία των υπερτροφών, εκείνων δηλαδή των τροφίμων που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία ωφελούν την υγεία μας. Όλο και περισσότερες έρευνες πραγματοποιούνται γύρω από το συγκεκριμένο φρούτο και βοηθούν το ευρύ καταναλωτικό κοινό να γνωρίσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Μερικές γενικές πληροφορίες για την Αρώνια

Είναι οι καρποί που παράγονται από τον φυλλοβόλο θάμνο, ο οποίος σε ύψος φτάνει σχεδόν τα 3 μέτρα. Ευδοκιμεί κυρίως στην βόρεια Αμερική, ωστόσο πλέον τον βρίσκουμε σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί είναι εκτάσεις δασών και ελών καθώς χρειάζεται πολύ νερό. Υπάρχουν τρεις ποικιλίες αρώνια που διαφοροποιούνται ως προς το χρώμα των καρπών (κόκκινο, μωβ και σκούρο μωβ) όμως η πιο πλούσια από άποψη διατροφικών συστατικών είναι η πιο σκουρόχρωμη. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει την δική της αρώνια, ενώ οι καρποί ωριμάζουν και είναι έτοιμοι για συγκομιδή την περίοδο του Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα “εύκολο” φυτό καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας, ενώ απαιτεί ελάχιστο κλάδεμα. Το πολύ σημαντικό προτέρημα αυτού του φυτού είναι πως δεν χρειάζεται λίπασμα και ως εκ τούτου θεωρείται ένα προϊόν αγνό, σχεδόν βιολογικής καλλιέργειας. 

Είναι ένα φρούτο αρκετά ξινό και στυφό, ενώ η γεύση του θυμίζει πικραμύγδαλο, αν καταναλωθεί ωμό. Βέβαια, αν επεξεργαστεί σωστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστούν γλυκά , μαρμελάδες, ζελέ αλλά και χυμοί και κρασί, ακόμη και λικέρ. Ακόμη, χρησιμοποιείται για πρόσθετο τροφίμων.

H θρεπτική της αξία

Η αρώνια ανήκει στην οικογένεια των μούρων και όπως όλα τα μούρα είναι και αυτή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, έχει μεγάλη συγκέντρωση σε ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες που είναι τα δραστικά συστατικά των μύρτιλων και των σταφυλιών. Οι ανθοκυανίνες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και κυτταροπροστατευτική τους δράση, ενώ βοηθούν και στην καταπολέμηση φλεγμονών που αφορούν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία. Μάλιστα, είναι το μούρο με την δεύτερη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως έχει διπλάσιο φαινολικό περιεχόμενο σε σχέση με τα βατόμουρα, τετραπλάσιο συγκριτικά με τα μύρτιλλα και δέκα φορές περισσότερο αναλογικά με τις φράουλες. Αναφορικά με τις θερμίδες που περιέχουν, 100 γραμμάρια αποξηραμένης αρώνιας έχει 375 θερμίδες, συνεπώς σε ημερήσια αναλογία αντιστοιχούν περίπου 1/3 ενός φλιτζανιού. 

28 γραμμάρια φρέσκια αρώνια περιλαμβάνουν 13 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,1 γραμμάρια λιπαρών, 2,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών, 10% της ημερήσιας προβλεπόμενης πρόσληψης βιταμίνης C, 9% μαγγάνιο και 5% βιταμίνη Κ. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις φάνηκε πως ασθενείς με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης οφελήθηκαν πολύ από την χρήση συμπληρώματος με περιεκτικότητα 300mg σε ημερίσια βάση, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων των σχετικών δεικτών. Ακόμη, φαίνεται πως πρόκειται για ένα φρούτο με αντιθρομβωτικές και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες που ενισχύουν την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως αποτρέπει την συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. 

Επιπλέον, οι έρευνες που έχουν γίνει σε εργαστηριακό επίπεδο σχετικά με την σύνδεση της αρώνιας και του καρκίνου παρέχουν ενθαρρυντικά δείγματα. Μάλιστα, αναφέρεται πως μπορεί να εμποδιστεί ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην θανάτωση τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί πως όλες οι έρευνες και τα αποτελέσματα αυτών είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και όλες οι πληροφορίες που μας προσφέρουν είναι ενθαρρυντικές όμως δεν είναι πανάκεια. Θα πρέπει δηλαδή η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου να γίνεται στα πλαίσια μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής και καθημερινότητας, η οποία να περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση, έστω ήπιας μορφής όπως είναι το περπάτημα. Ακόμη, αναγκαία είναι η επισήμανση πως ειδικά για παθήσεις όπως αυτές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι απαραίτητη η γνώμη ενός ειδικού ο οποίος θα καθοδηγεί τους ασθενείς. 

Βρείτε βιολογική-φρέσκια αρώνια παραγωγής μας, εδώ: https://www.ecoblueberries.com/proion/viologiki-freskia-aronia-nopi-elliniki/

 

0