+30 694 82 37 977 contact@ecoblueberries.com

  Προστατέψτε την Καλλιέργειά σας

  Όταν τα φυτά σας αρχίσουν να παράγουν καρπούς, θα χρειαστεί να πάρετε μερικά προληπτικά μέτρα για να προστατέψετε τα μπλε μούρα σας ως την εποχή της συγκομιδής. Το συχνό μάζεμα των καρπών καθώς αυτοί σιγά σιγά ωριμάζουν μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις απώλειες, αλλά υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε με ιδιαίτερη προσοχή και προσπάθεια για να προστατέψετε τη συγκομιδή σας.

  Χαλάζι

  Όσον αφορά τον καιρό, η μεγαλύτερη απειλή που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα φυτά σας είναι το χαλάζι. Δυστυχώς, όμως, η προστασία από το χαλάζι είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αφού συχνά δεν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση. Αν το δελτίο καιρού για την περιοχή σας προβλέπει χαλάζι, μπορείτε να καλύψετε τα φυτά σας με οτιδήποτε κατάλληλο έχετε διαθέσιμο για να τα προστατέψετε από την πτώση του πάγου.

  Επίσης, όπως αναφέρουμε και στην συνέχεια, τα δίχτυα για προστασία από τα πουλιά μπορούν να αποδειχτούν αρκετά αποτελεσματικά, κυρίως επειδή μπορείτε να τα αφήσετε πάνω στα φυτά σας για ολόκληρη τη σεζόν. Το πολύ λεπτό δίχτυ με μεγάλες τρύπες δεν θα σας προσφέρει ιδιαίτερη προστασία, αλλά ένα δίχτυ με πιο πυκνή ύφανση μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση της πρόσκρουσης του χαλαζιού πάνω στα μπλε μούρα σας.

  Παγετός

  Ευτυχώς, τα μπλε μούρα είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο (ακόμα και οι Νότιες ποικιλίες), αλλά μπορούν να υποστούν ζημιές από παγετό που μπορεί να τα πλήξει εκτός εποχής, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε περίοδο ανθοφορίας. Σε αντίθεση με τους καρπούς οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τον παγετό, τα άνθη δεν είναι τόσο ανθεκτικά και ο παγετός θα τα κάνει να πέσουν με συνέπεια να μην δέσουν οι καρποί. Οι ποικιλίες μπλε μούρων οι οποίες ωριμάζουν πρώιμα κινδυνεύουν περισσότερο από τον παγετό, επειδή ανθίζουν πολύ νωρίτερα όταν το ψύχος είναι ακόμη ιδιαίτερα δριμύ. Αν αντιληφθείτε ότι αναμένεται παγετός, θα πρέπει να προσπαθήσετε να προστατέψετε τα φυτά σας από το προηγούμενο βράδυ.

  Όμως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του παγετού είναι η χρήση ενός συστήματος ψεκασμού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε καλλιέργειες μικρής κλίμακας όσο και σε μεγάλες καλλιέργειες. Σ’ αυτό το σύστημα ψεκασμού το νερό θα πρέπει να έχει συνεχή ροή σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για να αποφευχθεί το πάγωμα των φυτών. Αν δεν διαθέτετε ψεκαστήρα, τότε θα πρέπει να καλύψετε τα φυτά σας. Ένα ελαφρύ πλαστικό κάλυμμα είναι κατάλληλο για τους μικρούς θάμνους μπλε μούρων, αλλά θα είναι πιθανόν δύσκολο να καλύψετε τα πιο μεγάλα φυτά με αυτόν τον τρόπο.

  Πουλιά

  Όταν τα μπλε μούρα αρχίζουν να ωριμάζουν, η μεγαλύτερη απειλή για την σοδειά σας είναι τα πουλιά. Μερικά από αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα είναι ικανά να απογυμνώσουν τους θάμνους σας από όλα τα μπλε μούρα, και η ολική καταστροφή μπορεί να συντελεστεί σε χρόνο ρεκόρ.

  Τα σκιάχτρα δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά, αλλά οποιαδήποτε κατασκευή κάνει θόρυβο ή βγάζει φως μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική στο να τρομάξει τα πουλιά και να τα κρατήσει μακριά από τους καρπούς σας. Αστραφτερά πιατάκια από αλουμινόχαρτο αποτελούν το πιο συνηθισμένο αυτοσχέδιο όπλο που λειτουργεί πολύ καλά. Κρεμάστε τουλάχιστον 2 πιατάκια δεμένα μαζί με το ίδιο σχοινάκι, που πρέπει να είναι αρκετά χαλαρό για να κινούνται τα πιατάκια με τον αέρα, αλλά το ένα πρέπει να είναι κοντά στο άλλο για να κτυπάνε μεταξύ τους και να κάνουν θόρυβο. Βάλτε δύο-τρία σετ από αυτά γύρω από τον κήπο σας και θα δείτε μεγάλη διαφορά στον πληθυσμό των πουλιών που τον επισκέπτονται. Το μόνο μειονέκτημα αν είναι κοντά στο σπίτι σας είναι ότι κάνουν θόρυβο.

  Μια πιο σίγουρη μέθοδος για να κρατήσετε τα πουλιά μακριά από τα μπλε μούρα σας είναι να καλύψετε τα φυτά σας με κάποιο δίχτυ. Αγοράστε ένα ελαφρύ δίχτυ ειδικό για τα πουλιά και δείτε αυτό το έξοδο σαν μια πολύτιμη επένδυση. Μπορεί να τοποθετηθεί απ’ ευθείας πάνω στους μεγάλους θάμνους μπλε μούρων, αλλά με τους μικρότερους μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε στηρίγματα ή πασάλους για να κρατήσουν το δίχτυ ώστε αυτό να μην τραβάει τα φυτά.

  Την ώρα της συγκομιδής θα πρέπει να βγάλετε το δίχτυ, αλλά αυτό μπορεί να παραμένει πάνω από τα φυτά σας κατά την διάρκεια όλης της υπόλοιπης σεζόν.

  Μεγαλύτερα Ζώα

  Εκτός από τα πουλιά, είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστεί να προστατέψετε τα μπλε μούρα σας και από μεγαλύτερα ζώα, όπως σκίουροι, αρουραίοι ακόμα και ελάφια. Μια συνηθισμένη περίφραξη μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό, αλλά πολλά από αυτά τα ζωάκια μπορούν, έστω και με δυσκολία, να σκαρφαλώσουν πάνω από τον φράκτη, και να είστε σίγουροι πως θα το κάνουν. Το δίχτυ για τα πουλιά μπορεί να προστατεύει τα φυτά σας, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντέξει στην αποφασιστικότητα ενός σκίουρου ή στην δύναμη ενός ελαφιού. Αν ξέρετε ότι υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι τριγύρω, καλά θα κάνετε να χρησιμοποιήσετε κοτετσόσυρμα για να καλύψετε τους θάμνους σας.

  5136    Καλλιέργεια  
  Total 0 Votes:

  Tell us how can we improve this post?

  + = Verify Human or Spambot ?

  0
  To καλάθι σας
  • No products in the cart.