+30 694 82 37 977 contact@ecoblueberries.com

  Παρασιτικά Έντομα

  Σε αντίθεση με τις ασθένειες, τα παρασιτικά έντομα είναι πολύ πιο εύκολo να εντοπισθούν επειδή συνήθως είναι εμφανή επάνω στο φυτό. Όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ευκολότερα στην καταπολέμησή τους, απλώς βλέπετε τον εχθρό που έχετε να αντιμετωπίσετε. Τα περισσότερα έντομα δεν αποτελούν παρά μόνο μια μικρή όχληση, αφού δεν θα καταστρέψουν ούτε το φυτό, ούτε την σοδειά των μπλε μούρων σας. Ανεξάρτητα από την εκάστοτε απειλή, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια έντομα απειλούν τα φυτά σας και να παρακολουθείτε για σημάδια της παρουσίας τους πριν προλάβουν να προξενήσουν καταστροφές στον κήπο σας.

  Τα εντομοκτόνα είναι πάντα μια λύση αν και θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την χρήση τους κατά την περίοδο της άνθισης, ειδάλλως μπορεί να διακινδυνέψετε να εξοντώσετε τους χρήσιμους επικονιαστές – τις μέλισσες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε απλά δεν θα έχετε καθόλου σοδειά την συγκεκριμένη χρονιά.

  Οι Σκώληκες των Κράνμπερι

  Αυτά τα έντομα έχουν την τάση να παρασιτούν κυρίως στα κράνμπερι, αλλά αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και για τις καλλιέργειες των μπλε μούρων. Όπως και με τα περισσότερα παρασιτικά έντομα, το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στο ανεπτυγμένο έντομο όσο στο στάδιο της κάμπιας-προνύμφης. Οι μικρές προνύμφες του εντόμου είναι αυτές οι οποίες τρώνε τα μπλε μούρα όταν αυτά βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, καταστρέφοντάς τα. Είναι σπάνιο να μπορέσετε να δείτε τις ίδιες τις προνύμφες σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της δράσης τους, τα οποία είναι άμεσα ορατά: τα μπλε μούρα είναι κολλημένα μεταξύ τους με ένα λεπτό ιστό μαζί με μασημένα – σαν πριονίδι – κομματάκια από τον βλαστό τα οποία βρίσκονται κοντά στον μίσχο του μπλε μούρου.

  Οι νύμφες του σκώληκα των κράνμπερι δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτες αφού έχουν ένα ανάμεικτο καφέ και γκρι χρώμα. Γεννούν τα μικροσκοπικά, λευκά αυγά τους κοντά στη βάση του άνθους όταν αυτό βρίσκεται στο στάδιο που χάνει τα πέταλά του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προστατευτικό δίχτυ ώστε να προστατέψετε το φυτό σας από τις νύμφες, αλλά αυτή η ενέργεια θα πρέπει να είναι κατάλληλα συγχρονισμένη ώστε το δίχτυ να μην δράσει ανασταλτικά στην προσέγγιση των μελισσών που συμβάλουν στην επικονίαση των ανθών.

  Αν δείτε σημάδια από τους συγκεκριμένους σκώληκες, τότε κόψτε άμεσα τα προσβεβλημένα μπλε μούρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση. Τα έντομα αυτά έχουν την τάση να μετακινούνται από τον ένα καρπό στον άλλον αν αφεθούν ανενόχλητα. Καταστρέψτε τα προσβεβλημένα μπλε μούρα έτσι ώστε οι προνύμφες να μην αναπτυχθούν σε νύμφες και να μην συνεχίσουν τον κύκλο αναπαραγωγής του εντόμου.

  Ο Σκώληκας των Μπλε Μούρων

  Όπως και ο σκώληκας των κράνμπερι που αναφέραμε πιο πάνω, ο σκώληκας των μπλε μούρων είναι η προνύμφη μιας μύγας η οποία τρέφεται από τα μπλε μούρα – με τη διαφορά ότι το ενήλικο έντομο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι μύγα αντί πεταλούδα. Οι μύγες αυτές είναι πολύ μικρές αλλά έχουν ένα ευδιάκριτο ασπρόμαυρο σχέδιο στα φτερά τους. Σε αντίθεση με τους σκώληκες των κράνμπερι, οι μύγες αυτές γεννούν τα αυγά τους λίγο αργότερα μέσα στην σεζόν, συνήθως αφού ο καρπός έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται.

  Στην περίπτωση αυτού του εντόμου θα πρέπει να εντοπίσετε οπτικά τις μύγες, αφού οι προνύμφες τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθούν και δεν υπάρχουν πολλά εμφανή σημάδια τα οποία να υποδηλώνουν την παρουσία τους. Τα αυγά είναι άσπρα, μακρόστενα και τα γεννούν στην επιφάνεια των μπλε μούρων. Θα πρέπει να παρατηρήσετε πολύ προσεκτικά τους καρπούς για να τα δείτε.

  Εξ’ αιτίας του ότι οι συγκεκριμένες μύγες γεννούν τα αυγά τους μετά την περίοδο της επικονίασης, μπορείτε να είστε περισσότερο επιθετικοί όσον αφορά την αντιμετώπισή τους. Τα εντομοκτόνα είναι σίγουρα αποτελεσματικά, αλλά μπορείτε επίσης να βάλετε και εντομοπαγίδες (κολλώδεις έγχρωμες καρτέλες) οι οποίες θα έχουν ως στόχο να αιχμαλωτίσουν τις μύγες. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και διαγνωστικά, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν υπάρχουν τέτοιες μύγες στους θάμνους σας.

  Ο Ανθονόμος των Μπλε Μούρων

  Αυτά τα έντομα επιτίθενται στα μπουμπουκάκια των νεαρών ανθών, οπότε θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα από πολύ νωρίς σε σχέση με τα άλλα παρασιτικά έντομα. Το συγκεκριμένο έντομο είναι ένα πολύ μικρό ερυθρόμαυρο σκαθάρι με μακριά “μύτη.” Τα θηλυκά τρυπάνε τα μπουμπούκια των ανθών προκειμένου να γεννήσουν τα αυγά τους, τα οποία νεκρώνουν το άνθος. Αν αυτό συμβεί με πολλά άνθη, οι θάμνοι σας θα έχουν σημαντικά μειωμένη καρποφορία.

  Κάθε νεκρό άνθος που πέφτει από το φυτό στο έδαφος θα έχει μέσα του μια προνύμφη, η οποία θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί σε περισσότερους ανθονόμους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε και να καθαρίζετε το έδαφος κάτω και γύρω από τα φυτά σας. Εντομοκτόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκεί η χρήση τους να σταματήσει μόλις ανοίξουν τα άνθη, αφού τότε χρειάζεστε τις μέλισσες προκειμένου να επιτευχθεί η επικονίαση.

  4211    Καλλιέργεια  
  Total 0 Votes:

  Tell us how can we improve this post?

  + = Verify Human or Spambot ?

  0
  To καλάθι σας
  • No products in the cart.