+30 694 82 37 977 contact@ecoblueberries.com

  Αποθηκεύστε τα Μπλε Μούρα σας

  Μόλις ολοκληρώσετε την συγκομιδή των μπλε μούρων σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα τι ακριβώς θα κάνετε με όλους αυτούς τους καρπούς. Αν έχετε μόνο δύο-τρεις θάμνους, θα μπορέσετε κατά πάσα πιθανότητα να καταναλώσετε όλα τα μπλε μούρα της συγκομιδής σας όσο αυτά είναι ακόμα φρέσκα, αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε σε τάρτες και γλυκά χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν όμως έχετε περισσότερα φυτά και παράγετε μεγαλύτερες ποσότητες μπλε μούρων, τότε θα πρέπει να βρείτε κάποιον τρόπο αποθήκευσης και συντήρησης που θα σας επιτρέψει να τα καταναλώσετε αργότερα.

  Τα μπλε μούρα είναι σχετικά ανθεκτικά φρούτα και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα αποθηκεύσετε. Μερικές μέθοδοι είναι πιο βολικές από άλλες, ενώ κάποιες απαιτούν περισσότερο κόπο. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μια μεθόδους, ανάλογα πάντα με το πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα μπλε μούρα σας.

  Βραχυπρόθεσμη Αποθήκευση

  Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τα μπλε μούρα σας για να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε δεν χρειάζεστε εξεζητημένες τεχνικές. Θα παραμείνουν φρέσκα στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες αρκεί να είναι κλεισμένα σε κάποιο δοχείο [1]. Δεν πρέπει να τα πλύνετε παρά μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε. Αν τα πλύνετε από την αρχή, το νερό θα τα κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα.

  Κατάψυξη

  Η κατάψυξη είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποθήκευσης των μπλε μούρων για μακροπρόθεσμη χρήση. Η ευκολότερη μέθοδος είναι να τα καταψύξετε ολόκληρα επειδή με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να τα έχετε διαθέσιμα για κάθε χρήση μόλις τα ξεπαγώσετε. Αρχικά απλώστε τα μπλε μούρα επάνω σε μια λαδόκολλα ή σε ένα ταψάκι μέσα στην κατάψυξη και αφήστε τα να παγώσουν καλά. Στη συνέχεια βάλτε τα σε μια μεγάλη σακούλα η οποία να κλείνει σαν φερμουάρ. Βγάλτε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από τη σακούλα προτού την κλείσετε. Αν διαθέτετε συσκευαστικό μηχάνημα που αφαιρεί τον αέρα και δημιουργεί συνθήκες κενού, αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη συντήρηση των μπλε μούρων σας.

  Αν επιχειρήσετε να ρίξετε όλα μαζί τα φρέσκα μπλε μούρα κατευθείαν στην σακούλα για να παγώσουν, τότε θα παγώσουν όλα μαζί και θα κολλήσουν το ένα με το άλλο σαν μια ενιαία μάζα. Όμως, αν τα απλώσετε πρώτα και παγώσουν χωριστά, θα παραμείνουν έτσι – κάτι που θα σας επιτρέπει να βγάζετε λίγα-λίγα από τη σακούλα, όσα δηλαδή επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε φορά.

  Άπαξ και καταψυχθούν, τα μπλε μούρα σας θα αντέξουν για 10 με 12 μήνες χωρίς καμία αισθητή απώλεια στη γεύση ή στην υφή τους [2].

  Κονσερβοποίηση

  Η κονσερβοποίηση, ή το σφράγισμα των μπλε μούρων μέσα σε γυάλινα βαζάκια υπό κενό αέρος, είναι μια ακόμη επιλογή η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην αρχή. Το πλεονέκτημά της κονσερβοποίησης είναι ότι ενώ τα κατεψυγμένα μπλε μούρα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό συνθήκες κατάψυξης και μπορεί να κινδυνέψουν από κάποια διακοπή ρεύματος, τα κονσερβοποιημένα μπλε μούρα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα οποιοδήποτε ράφι χωρίς καμία ανησυχία εκ μέρους σας.

  Η βασική αρχή της κονσερβοποίησης είναι το γέμισμα ενός δοχείου με μπλε μούρα και η συμπλήρωσή του μέχρι επάνω με σιρόπι ζάχαρης. Στη συνέχεια σφραγίζετε το δοχείο και το ζεσταίνετε υπό υψηλή πίεση μέσα σε μια συσκευή ειδική γι’ αυτόν τον σκοπό. Μετά από λίγη ώρα, βγάζετε το δοχείο και το αφήνετε να κρυώσει. Η θέρμανση κατά την διάρκεια της κονσερβοποίησης σκοτώνει όλα τα βακτηρίδια και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κενό που σφραγίζει εσωτερικά το δοχείο. Αν δεν γνωρίζετε τη διαδικασία της κονσερβοποίησης, η πλήρης διαδικασία, η οποία συνοδεύεται και από μια σε βάθος ανάλυση, περιγράφεται παρακάτω. Μπορείτε να βρείτε μεγάλο αριθμό πληροφοριών και οδηγιών μαζί με φωτογραφίες στο ακόλουθο link:http://www.pickyourown.org/blueberries_canning.htm.

  Αποξήρανση

  Άλλη μια επιλογή συντήρησης των μπλε μούρων σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα προκειμένου να τα αποξηράνετε. Αυτό θα σας πάρει γύρω στις 12 με 20 ώρες και απαιτεί να έχετε κάνει ένα ελαφρό άνοιγμα στην επιδερμίδα του φρούτου προτού ξεκινήσετε. Με μια γρήγορη βουτιά σε βραστό νερό μπορείτε να τα “ανοίξετε” όλα μαζί, βάζοντας μια μεγάλη παρτίδα μέσα σε βραστό νερό. Στη συνέχεια, τα απλώνετε στην επιφάνεια του αφυγραντήρα και τα αποξηραίνετε μέχρις ότου αποκτήσουν μια υφή σκληρή σαν δέρμα.

  Το μειονέκτημα είναι ότι τα μπλε μούρα όταν αποξηραίνονται δεν έχουν την υφή που έχουν οι σταφίδες αφού είναι πολύ πιο σκληρά, και γενικά δεν είναι τα ιδανικό φρούτα για να τα φάτε αποξηραμένα. Για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση θα πρέπει να μουσκέψετε τα μπλε μούρα σας σε νερό, και τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα ή για να φτιάξετε κάποιο σιρόπι φρούτων.

  6176    Καλλιέργεια  
  Total 0 Votes:

  Tell us how can we improve this post?

  + = Verify Human or Spambot ?

  0